The making of

Op 5 december werd ik gebeld door de programmamanager van het productiebedrijf. Of ik een bijdrage wilde leveren aan een uitzending van Ondernemend Nederland van RTL 7, om MKB’ers te inspireren voor zelfsturing en talentontwikkeling. Nou, dat wilde ik wel!

Vervolgens kreeg ik van de redactie een vragenlijst toegestuurd, als basis voor het script. Plus het verzoek te zorgen voor een locatie voor de opnames. Een sfeervolle locatie ter ondersteuning van het verhaal, bijvoorbeeld bij een klant. Die klant kon dan ook aan het woord komen. En het mooiste was het als we mijn werk in beeld konden brengen, met de inzet van vrienden, familie en collega’s als figuranten. Opnames op 23 december, uitzending op oudjaarsdag.

Cheerleader

De meest geschikte klant leek me Claudia Beemster van adviesbureau Bvolve. Dan had ik een bedrijf dat aansloot bij de MKB-doelgroep, een spreker met een leuke uitstraling en een succesvolle opdracht om uit te lichten. En zowaar, ze wilde en kon graag meewerken. Maar de zaterdag voor kerst filmen in een uitgestorven kantoor, waar bovendien alles stond ingepakt voor een aanstaande verhuizing… nou nee.

Waar moesten we dán naartoe: een symbolische locatie, een bedrijvige plek, ergens waar we überhaupt terecht konden? Twee dagen voor de opnames toonde restaurant De Kas bij mij in de buurt zich bereid om ons onderdak te bieden. Een fijne ruimte in een levendig park met uitzicht op enkele markante kantoortorens, beter kon ik het me niet wensen.

Als figuranten had ik inmiddels een vriend en een ex-collega gevonden die zich wel een uurtje konden losscheuren van hun voorbereidingen voor de feestdagen. Gezamenlijk hebben we de ontwikkelcoaching die ik bij Bvolve had gedaan in scène gezet. Daarna mocht ik de teksten die ik voor de spiegel had staan oefenen uitspreken tegen een verslaggever die me als een soort cheerleader stond aan te moedigen. En tot slot hoefde ik alleen nog maar te luisteren naar de mooie dingen die Claudia over mij te vertellen had.

Kill your darlings

En ja, die teksten. Uiteindelijk zijn er precies zeven zinnen overgebleven van alle input die ik geleverd heb. Wel de essentiële zinnen, hoor. Maar toch tachtig procent dat er niet in zit. Kill her darlings! Gelukkig hoefde ik dat niet zelf te doen.

Voor de liefhebber: klik hier voor de route van vragenlijst via script naar uitzending.