Met ontwikkelcoaching groei je samen

Wat doe je als medewerkers invulling willen geven aan hun ontwikkeling, maar het lastig vinden hierin koers te zetten? Adviesbureau Bvolve vroeg mij als sparring partner om medewerkers te helpen hun plan te trekken voor de eigen (loopbaan)ontwikkeling. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een vorm van ontwikkelcoaching die individuele gesprekken combineert met een teamsessie. In drie stappen naar energie, ideeën en acties!

Ontwikkelcoaching

  1. Toekomstbeeld - In deze aanpak starten we met een persoonlijk coachgesprek met elke medewerker. In dit gesprek staat de vorming van een toekomstbeeld centraal. Wat is je ambitie? Hoe ziet het eruit als je die gerealiseerd hebt?
  2. Bekrachtiging - Vervolgens hebben we een gezamenlijke sessie met het team. In de sessie delen de medewerkers hun toekomstbeeld en helpen ze elkaar bij de realisatie van hun ambitie, door met elkaar mee te denken over ieders capaciteiten, kansen en hulpbronnen. 
  3. Ontwikkelstappen - We ronden af met wederom persoonlijke coachgesprekken. In deze gesprekken concentreren we ons op de benodigde ontwikkelstappen. Welke competenties moet je versterken? Hoe kun je dat doen?

In het geval van Bvolve heb ik gewerkt met een aantal senior consultants op het hoogste professionele ervaringsniveau binnen de organisatie. Gezien hun positie en het ontbreken van rolmodellen stonden zij voor de uitdaging zelf inhoud en vorm te geven aan hun verdere ontwikkeling.

En zoals dat gaat in de praktijk: we hebben de aanpak toegesneden op de behoefte van de betreffende medewerkers. Dat hield in dat we de gezamenlijke sessie pas ná de individuele gesprekken hebben gehouden. Maakt niet uit. Ook op deze manier heeft iedereen koers kunnen zetten naar de gewenste toekomst, met de steun en bekrachtiging van de andere teamleden.

Bekijk een video over de ontwikkelcoaching.